Skład:
Mąka pszenna z pełnego przemiału typ 1850 - 500 g
Mąka pszenna typ 450 - 450 g
Sól - 1 łyżka, a może lepiej 1,5 lub 2 płaskie , bo wyszedł trochę mało słony jak na mój gust.
cukier - 2 łyżki
drożdże 20-30 g
olej 4 łyżki
woda : tym razem zmierzyłem :) , 600 ml do ciasta i 100 ml do rozrobienia drożdży.
Dodatki :
- zmielone siemię lniane 100 g
- nasiona dyni 50 g
- nasiona słonecznika 50 g
- sezam - 30 g
No to OK. Zabieramy się za chlebek , macie jakiś plan? Bo ja nie.
Często działam bez planu. Ale co tam.
Robimy jak zawsze :
TADAAAAAMMM !!!!!!
Często działam bez planu. Ale co tam.
Robimy jak zawsze :
- Nastawiamy drożdże do namnożenia : kubek o pojemności 300 ml , do niego wlewamy 100 ml letniej wody, 20-30 g drożdży , łyżka mąki + łyżka cukru. Po około 10-15 minutach drożdże wychodzą z kubka - znaczy gotowe do dodania do ciasta.
- Do miski czy garnka wsypujemy odmierzone ilości składników, możemy wymieszac je na sucho ale niekoniecznie.
- Dodajemy wodę i drożdże. Wyrabiamy ciasto jak najdłużej = na ile sił starczy , hihihi.
- Wyorobione ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do ok 40 stopni, na dno piekarnika wylewam z 50-100 ml. wody, i pozostawiamy je do wyrośnięcia ok 1 godzina.
- Po godzinie ponownie wyrabiam ciasto , obtaczam mąką, formuję coś na kształt przyszłego chlebka, nacinam chlebek nożem w wymyśłony wzorek, tym razem - krzyżyk.
6. Piekarnik nagrzewam do 230 stopni. Wkładam chlebek ( ostatnio piękę w zwykłej gęsiarce żeliwnej - wychodzi bajecznie. W tej temperaturze piekłem 15 minut, potem zmniejszyłem do 200, po 15 minutch znowu obniżyłem do 180 stopni - taka zabawa.
- 7.Po godzinie wyjąłem chleb z gęsiarki, ostukałem spód istwierdziłem, żejeszcze by mu się przydało w piecu posiedziec.
- więc już bez gęsiarki zostawiłem go na 15 minut w temp. 180 stopni.
TADAAAAAMMM !!!!!!
To nic , że trochę się kruszy :)))))
smacznego !!!!!!
3 komentarze:
Imponujący bochen :)
Bardzo smacznie wygląda. :)
Witam, "bochen" jest do dopracowania. Ale imponujący jest , trudno go w rękę złapac do krojenia :)))))) A rękę mam średnio większą :)
Prześlij komentarz