Wiosna ,
a jak wiosna to zawsze gdzieś z tyłu głowy mamy na myśli odchudzanie, najpierw DUŻE , potem średnie
potem mniejsze, na koniec może chociaż ociupinkę.
Później nazywamy to kompromisem pomiędzy dobrym jedzeniem , a odchudzaniem , no bo odchudzanie to nie może być dobrego jedzenia , bo tego zawsze się zje DUŻO.
Ja zaczynam próbować, wywalam z MENU ziemniaki , no tak - a co ja prosię do tuczenia ?
Danie szybkie , pyszne i smaczne ( i w moim mniemaniu LEKKIE ).
Skład :
- piersi z kurczaka
- szparagi
- olej do smażenia
- przyprawy np. do kurczaka , lub najprościej : czosnek , sól i pieprz.
Marynuję piersi kurczaka w marynacie : ja robię : olej , czosnek, papryka czerwona chili, sól i pieprz.
jak mamy czas to niech sobie leżą ile tam chcemy , a jak nie to na patelnię ( cóż zrobić ) na gorący olej i smażymy po 5 - 7 minut z każdej strony.
W międzyczasie obieram szparagi obieraczką do jarzyn ( słyszałem, że zielonych się nie obiera , bo nie są włókniste - niniejszym dementuję - też są włókniste więc obieram - tak od połowy w dół jedno pociągnięcie obieraczki do jarzyn na całym obwodzie )
W rzucam do dobrze osolonej gotującej wody i gotuję około 7 minut.
Obieranie około 10 szt szparagów i gotowanie zajmuje mi prawie tyle samo czasu co smażenie piersi kurczaka, więc oba komponenty są gotowe prawie równocześnie - wszystko się nam zgadza.
No i gotowe , uczta dla podniebienia, niebo w gębie - wspaniale się komponują szparagi z kurczakiem. No a może jeszcze jakieś winko do tego ? I wtedy uczta godna królów.
smacznego !!
1 komentarz:
zdrowy obiadek:)
Prześlij komentarz