No naszły mnie smaki na chińszczyznę, ale dodałem trochę Indii i wyszło bardzo dobre danie - nikt się nie spodziewał. NIKT, nawet ja sam. Historia jak zwykle u mnie obfitująca w niespodziewane sytuacje i improwizacje.
Zacznijmy od składników ( przepis na 3 osoby , a jeszcze zostało na dogryzkę :) :
- 2 średnie piersi kurczaka, ( a gdzie teraz średnie dostaniesz ? wszędzie dopompowane nam max XXXXXL. Kup tyle żeby ci starczyło dla wszystkich 100g/osobę wersja minimalstyczna i 200 g/osobę = wypas wersja co jej nie zjecie=bedzie na jutro :)
- 4 średnie cebule
- czosnek - ile dusza zapragnie - dałem prawie całą główkę swojskiego- znaczy ze 3/4 chińskiego ? No może pół. , dokładnie liczac 6 ząbków swojniaka )
- 1 zielona papryka
- pomidor ( 1 duży, lub pomidory krojone z puszki w razie emergency !!! )
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżeczki curry w proszku.
- ryż basmati 3 torebki po 100g.
Widzicie jakie szambo się zrobiło ? Co oni tam wstrzykują ?
Powinienem był to wylac,jeszcze raz oleju dodac i podsmażyc. Ale zabrałem się za krojenie cebuli w piórka, więc łzawiące oczy odwróciły moją uwagę od tego co dzieje się na patelni. W międzyczasie przemieszałem tego kurczaka na patelni, aż woda odparowała. Dolałem łyżkę oleju i podsmażyłem trochę.
Teraz kurczaka zdejmujemy z patelni.
Podsmażamy cebulę skrojoną w piórka dodajemy też posiekany drobno lub zmiażdżony czosnek.
3-4 minuty na średnim ogniu powinno w zupełności wystarczyc
Teraz dodajemy skrojoną w kostkę paprykę.
Zaraz potem dodałem również pomidora, ale istnieje opcja, żeby pomidora dodac na końcu na 2 minuty przed zakończeniem smażenia.
Dodajemy przyprawy = sól, pieprz ,cukier, garam masala i curry .Smażymy warzywa 2 minuty.
Możemy teraz nastawic ryż do gotowania- ja dodałem łyżeczkę curry - jest wtedy lekko żółty ( fajny kolorek)
Wlewamy szklankę wody i trzymamy jeszcze na ogniu z 5 minut aż całośc zgęstnieje.
O! Właśnie tak !
Ryż już chyba gotowy ?
To wkładamy na talerz
Podano do stołu :)
Smacznego !!
2 komentarze:
Niezwykle aromatyczne danie :)
Dziękuję, faktycznie już od patrzenia ślinka cieknie. A było naprawdę baardzo aromatyczne :)) polecam !
Prześlij komentarz