A że akurat był się zrobił bigos , więc trzeba pokazać jak wygląda ta "zapomniana" potrawa.
Tak se myślem, że nie zapomniana, ale na pewno "zapomniana być wrzucona" na akcję jeden garnek.
Składniki :
- kapusta kiszona ok. 2 kg
- kiełbasa (dowolna ) 0,5-1 kg ( mniej lub bardziej mięsny bigos )
- golonko 2 szt.
- cebula 2 szt ( duże )
- grzyby suszone ( najlepiej suszone , ale nikt nie broni dodać mrożonych, lub świerzych )
- śliwki suszone - kilka sztuk
- 1 litr rosołu, lub jakiegoś wywaru z gotowania szynki itp. u nas akurat wywar z golonki.
- przyprawy , od biedy - gotowa przyprawa do bigosu , a jak nie ma - to dajemy sól, pieprz , liście laurowe , ziele angielsie, przecier pomidorowy - najlepiej własnej roboty - dałem słoik własnego.
1. Ukisić kapustę, lub kupić kiszoną , ha, ha. Najlepiej samemu ukisić. Nie chcę myśleć co dodają do kapusty, żeby koloru nie zmieniła. Dzisiaj bez przemysłu chemicznego przemysł spożywczy sobie nie radzi.
2. Kapustę pokroić , zagotować , odlać wodę.
3. W międzyczasie gotujemy golonka do miękkości (wodę z gotowania później wlejemy do bigosu ),
4. Kroimy kiełbasę w kostkę podsmażamy, kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy - można razem z kiełbasą.
5. Obieramy z mięsa ugotowane golonki i mięso kroimy - nazwijmy to w kostkę , chociaż z kostką to pewnie
nie będzie miało wiele wspólnego.
5. Mała kulminacja - wrzucamy to wszystko teraz do JEDNEGO GARA , wszystkie przyprawy , przecier pomidorowy , doprawiamy do smaku ( delikatnie , bo woda odparuje więc pod koniec doprawimy już tak na tip-top).No i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu "jak długo się da", np. 2 godziny, niech se tam pomału pyrka na kuchni.
6. Duża kulminacja - sprawdzamy smak - słoność , pikantność , doprawiamy jeśli trzeba i można podawać dymiący , gorący bigos, no chyba , że imprezka dopiero jutro -
to odstawiamy do wystygnięcia - jutro
będzie jeszcze lepszy !!!
smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz