O mnie

Moje zdjęcie
kuchnia i fotografia razem ? Zostawić czy rozdzielić ?

czwartek, 3 listopada 2011

FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE ESTRAGONOWYM

No , moje koronne danie , takie koronne, że myślę o nim od 1993 roku( długo nie ?), ale nijak niestety nie mogę się zebrać w sobie aby je ugotować- ale to tylko czyste moje lenistwo. Najpierw zgubiłem przepis - no OK, byłem usprawiedliwiony. Innym razem powodem jest brak czasu- ha zawsze można tak powiedzieć, raz powodem był brak estragonu(świeżego)-w sumie dobry powód , nie ?-moja plantacja ziół znacznie zubożała obecnymi czasy, a właściwie praktycznie nie istnieje-została mięta pieprzowa, bazylia i melisa, a resztę niestety kupuję suszone-rany, po co ja się przyznaję oficjalnie do przestępstwa. Postanowiłem więc zamieścić przepis na blogu, a mając go na blogu potrzebne będzie zdjęcie, nie ? No a żeby mieć zdjęcie trzeba będzie coś ugotować. O rany, ale motywację to mam zarombiastą.


dajesz, dajesz, koleś, nooo !
  • 75 dag fasolki szparagowej
  • sól
no cóż za różnorodność składników !!!!

Fasolkę obrać z włókien , można pokroić na kawałki lub w całości ( jak kto lubi) wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości ok 15 minut.

SOS ESTRAGONOWY !!!
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki posiekanych listków estragonu
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Śmietanę ogrzać. Dodać wyciśnięty czosnek i posiekaną zieleninę(estragon,opietruszkę), wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do sosu ugotowaną fasolkę, wymieszać. Podgrzewać przez 2-3 minuty. Podawać ciepłe - od razu. Bajka.

A to takie proste, i nad czym tu debatować ? działać trzeba !!

Ponieważ danie proste i szybkie na dodatek dołączę przepis na zimny sos estragonowy , który można dodawać do sałat, sałatek i surówek.

Zimny sos estragonowy.
  • 4 łyżki posiekanych listków estragonu
  • 2 ząbki czosnku(roztartego z solą)
  • 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 1 łyżka octu z jabłek
  • 1 łyżka musztardy
  • sól,cukier,pieprz
Czosnek zmiażdżyć , lub drobno posiekać. Wymieszać z solą , a następnie z posiekanym estragonem i olejem. Wymieszać ze śmietaną/jogurtem i octem, dodać musztardę i przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem. Wykorzystywać do zaprawiania sałat, sałatek , surówek.

I już, to wszystko :)






Brak komentarzy: