dajesz, dajesz, koleś, nooo !
- 75 dag fasolki szparagowej
- sól
no cóż za różnorodność składników !!!!
Fasolkę obrać z włókien , można pokroić na kawałki lub w całości ( jak kto lubi) wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości ok 15 minut.
SOS ESTRAGONOWY !!!
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki posiekanych listków estragonu
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Śmietanę ogrzać. Dodać wyciśnięty czosnek i posiekaną zieleninę(estragon,opietruszkę), wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do sosu ugotowaną fasolkę, wymieszać. Podgrzewać przez 2-3 minuty. Podawać ciepłe - od razu. Bajka.
A to takie proste, i nad czym tu debatować ? działać trzeba !!
Ponieważ danie proste i szybkie na dodatek dołączę przepis na zimny sos estragonowy , który można dodawać do sałat, sałatek i surówek.
Zimny sos estragonowy.
- 4 łyżki posiekanych listków estragonu
- 2 ząbki czosnku(roztartego z solą)
- 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
- 2 łyżki oleju sojowego
- 1 łyżka octu z jabłek
- 1 łyżka musztardy
- sól,cukier,pieprz
Czosnek zmiażdżyć , lub drobno posiekać. Wymieszać z solą , a następnie z posiekanym estragonem i olejem. Wymieszać ze śmietaną/jogurtem i octem, dodać musztardę i przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem. Wykorzystywać do zaprawiania sałat, sałatek , surówek.
I już, to wszystko :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz